LV RU EN

Kā notiek elektrotehnikas utilizācija ?

Kādēļ elektropreču utilizācija ir svarīgāka kā jebkad agrāk?

Elektropunkts jau vairākus gadus rūpējas par elektropreču utilizāciju, lai to esošās kaitīgās vielas un metāli nenonāktu Latvijas dabā un mūsu organismā.

Mūsdienās gandrīz katram Latvijas iedzīvotajam ir dators, telefons, televizors, veļas mašīna ledusskapis un citas elektroierīces. Ar laiku tās nolietojas un mēs sākam domāt par jaunas tehnikas iegādi, taču neaizdomājamies, ko darīt ar vecajiem datoriem, telefoniem un citu elektroniku ?

Pēc statistikas datiem, Latvija ierindojas vienā no pēdējām vietām starp utilizēto elektropreču daudzuma. Jāņem vērā, ka vienam Latvijas iedzīvotājam ir 7kg elektrotehnikas un liela daļa netiek utilizēta. Katras elektrotehnikas sastāvā ir videi un mūsu organismam kaitīgas vielas – svins, dzīvsudrabs, kadmijs, hroms un daudzas citas vielas.

Ja elektropreces netiek nogādātas speciālajos utilizācijas punktos, tās nonāk mūsu dabā un ar laiku jau mūsu organismā, kas mūs pamazām indē.



Kā notiek elektrotehnikas utilizācija?

Esam saņēmuši daudzus jautājumus no cilvēkiem, kas šaubīgi skatās uz elektrotehnikas utilizāciju - vai no datora, telefona un citām ierīcēm būs iespējams atgūt informāciju? Vai šī elektroierīce tiks pārdota tālāk? Atbilde uz šiem jautājumiem ir viena – nē!

Kad mēs saņemam elektrotehniku – vecos datorus, monitorus, telefonus, plates, cietos diskus u.c. – tā nonāk nolietotās elektrotehnikas pārstrādes centrā, kur tā tiek pilnībā izjaukta līdz vismazākajai skrūvītei.

Veca datora izjaukšana
          Notiek vecā datora izjaukšana.


Tādēļ atgūt jebkādus datus no vecajiem datoriem vai telefoniem ir neiespējami.

Kad elektronika tiek veiksmīgi izjaukta, katrs materiāls nonāk savā kaudzē – metāls pie metāla, plastmasa pie plastmasas, plates pie platēm u.t.t.

Datoru plastmasas korpusi  Mikroshēmas un plates
   Datoru plastmasas korpusu kaudze.                        Atdalīto mikroshēmu un plašu kaudze.

Datoru komponentes  Datoru plates un cietie diski
          Datoru komponenšu kaudze.                           Izjauktas datoru plates, cietie diski u.c.


Pēc izjaukšanas un sadalīšanas, materiālie tiek smalki sasmalcināti un ar magnēta palīdzību tiek atdalīti smalkākie metāli no plastmasas.

Pēc šī procesa metāls un plastmasa nonāk katrs savā konteinerā un pēc tam tiek nogādāti uz citām valstu rūpnīcām, kur tiek ražotas jaunas elektroierīces.

Ievērojot šo procesu, mūsu daba un organisms tiek pasargāts no indīgajām vielām un smagajiem metāliem.




Lai daba un veselība tiktu pasargāta, mums ir nepieciešama Tava palīdzība!

Ja esi konstatējis, ka Tev mājās ir vecs dators, telefons, televizors vai kāda cita elektroierīce, nekavējies un dodies kādā no mūsu elektronikas nodošanas punktiem:


Katlakalna iela 13, Rīga, LV-1073

Ilzenes iela 18, Rīga, LV-1005

Mederu iela 8, Kuldīga